Alles van Nijkerk
Bekijk de agenda
< maart 2023 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
9
 
 
1
2
3
4
5
10
6
7
8
9
10
11
12
11
13
14
15
16
17
18
19
12
20
21
22
23
24
25
26
13
27
28
29
30
31
 
 

Bezienswaardigheden

Stoomgemaal ‘Hertog Reijnout'

Midden in de polder Arkemheen ligt het unieke monument, stoomgemaal Hertog Reijnout. Dit stoomgemaal is 100 jaar lang in bedrijf geweest. Tegenwoordig wordt door een elektrisch gemaal het overtollig water uit de polder gemalen. Stoomgemaal Hertog Reijnout is het enige nog werkende gemaal met twee buitenschepraderen. Tussen 1 april en 1 oktober is het Stoomgemaal van dinsdag t/m zaterdag geopend voor publiek. Tijdens de zogenaamde ‘maaldagen' kunt u het gemaal ‘onder stoom' bezichtigen. Een echte aanrader om er dan een kijkje te nemen.


Bezoekerscentrum ‘Arkemheen'

In de oude kolenloods van het Stoomgemaal Hertog Reijnout is Bezoekerscentrum Arkemheen gevestigd. Hier krijgt u uitleg over de unieke waarde van de Arkemheenpolder. De polder is vooral zo bijzonder omdat er nooit ruilverkaveling is geweest. Er zijn nog slenken (kromme sloten) te zien als overblijfselen van de getijdenstromingen van de Zuiderzee. Sommige bloemen- en plantensoorten herinneren aan de invloed van het zoute water. Daarnaast zijn er nog echte steltlopers als de kievit, scholekster, grutto, kemphaan, watersnip of tureluur te zien.


Museum Oud Nijkerk

In dit museum is een semipermanente tentoonstelling ingericht, waarmee in twaalf stappen de geschiedenis van de Vest Nijkerk wordt getoond.

Het museum gaat dit jaar verhuizen naar een nieuwe locatie en daarom is de publieksruimte tot eind juni gratis toegankelijk.


Appelse Molen

De Appelse Molen is een achtkantige bovenkruier met stelling uit 1888. De korenmolen is in 1954, 1955, 1972 en 2005 gerestaureerd. De molen wordt nog gebruikt voor het malen van graan, zoals gerst, maïs en tarwe voor veevoer. In principe is de molen op zaterdag te bezoeken of als de blauwe vlag uithangt.


Wijngaard aan de Breede Beek

Op Landgoed Slichtenhorst ligt op een beschutte plek Wijngaard 'Aan de Breede Beek'. De druivenrassen die er verbouwd worden zijn allemaal resistent tegen valse meeldauw vandaar dat het mogelijk is hier op duurzame wijze druiven te telen en een goede wijnkwaliteit te realiseren.