Ook de controle slootonderhoud in Nijkerk aangepast om vogelgriep

Nijkerk Geplaatst 8 december 2014

Om extra risico's van vogelgriep voor agrariërs uit te sluiten heeft Waterschap Vallei en Veluwe ook de controles op het slootonderhoud in Nijkerk aangepast.

Bij de herschouw - een tweede controle - hebben medewerkers van het waterschap de erven gemeden en de inspecties uitsluitend uitgevoerd vanaf de openbare weg. Uit de herschouw blijkt dat de meeste onderhoudsplichtigen hun sloten goed hebben onderhouden.

Vanuit het Ministerie van Economische Zaken was en is geen verbod om erven te betreden van pluimveebedrijven buiten de ingestelde tienkilometerzones. Toch stelt Waterschap Vallei en Veluwe zich in het hele werkgebied terughoudend op en blijft weg van de erven van alle agrariërs. Dijkgraaf Tanja Klip-Martin: "De risico's voor agrariërs zijn door de vogelgriep al groot genoeg. We kiezen er om die reden voor voorzichtiger te zijn dan strikt noodzakelijk is."

nijkerk, alles van, waterschap, slootonderhoud

Gewijzigde procedure
Van de circa 11.000 onderhoudsplichtigen in het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe kregen begin november 1769 een aanschrijving. Hun sloten zijn eind november opnieuw gecontroleerd. Omdat medewerkers van het waterschap tijdens de herschouw uitsluitend controleerden vanaf de openbare weg en wegbleven van de boerenerven, zijn de sloten van ongeveer 350 onderhoudsplichtigen nog niet opnieuw gecontroleerd op onderhoud. Deze sloten inspecteert het waterschap in de loop van december. Alleen in het risicogebied rond Kamperveen laat het waterschap deze laatste controles achterwege.

nijkerk, alles van, waterschap, slootonderhoud

De sloten die in januari ondanks alle waarschuwingen nog niet schoon zijn, zal het waterschap in principe pas in die maand via bestuursdwang zelf laten schoonmaken op kosten van de eigenaren. Dankzij deze vanwege de vogelgriep gewijzigde procedure, kunnen alle onderhoudsplichtigen van goede wil in december zelf hun sloten nog op tijd schonen. Het waterschap maakt de gewijzigde procedure kenbaar in een brief aan de perceeleigenaren die blijkens de herschouw niet aan hun verplichting hebben voldaan.

Meer informatie | Waterschap Vallei en Veluwe | Alles van Nijkerk